O knjižnici

Školska knjižnica

Kako funkcionira školska knjižnica?

Svaki učenik Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću učlanjen je u školsku knjižnicu.

Svi učenici i osoblje škole (nastavno i nenastavno) mogu posuđivati knjige tijekom cijele nastavne godine.

Odjednom se mogu posuditi najviše tri knjige. Knjige se mogu posuditi dok se ne pročitaju, a poželjno je da to ne bude dulje od 15 dana kako bi i ostali članovi mogli pročitati tu knjigu, osobito ako je riječ o lektirnom naslovu.

Članovi školske knjižnice Škole za umjetnost, dizaj, grafiku i odjeću mogu:

  1. posuđivati knjige
  2. u čitaonici čitati časopise i knjige
  3. služiti se rječnicima, leksikonima i enciklopedijama
  4. napisati školsku zadaću
  5. učiti za nastavu
  6. napraviti referat
  7. služiti se računalom
  8. služiti se internetom

Što se može posuditi?

Osim lektrinih naslova, u knjižnici se nalazi polica s hrvatskom beletristikom koja obuhvaća novije naslove domaćih autora te beletristika stranih autora. Knjižnica posjeduje i nekoliko knjiga poznatih autora na engleskom jeziku. U knjižnici se mogu pročitati i razni časopisi (Meridijani, Una terra, Hrvatske šume, Eko revija, Vidi, Enter, Školske novine, Zrno, Elle…) u kojima se nalazi mnoštvo informacija koje mogu poslužiti pri izradi referata.

Rječnici, leksikoni, atlasi i drugi različiti priručnici se ne posuđuju izvan knjižnice jer takvih knjiga knjižnica ima samo jedan primjerak. Budući da se njima može služiti u čitaonici, nema potrebe odnositi ih kući, a na taj način uvijek su dostupne svima.

Raspored

Knjige su složene prema UDK, odnosno univerzalno decimalnoj klasifikaciji. Na policama se mogu naći prema pojedinim književnostima i znanstvenim područjima, primjerice 821.163.42 Hrvatska književnost, 51 Fizika, 630 Šumarstvo i slično.

Signatura

Signatura je oznaka na gornjoj desnoj strani korice knjige. Pomoću signature određuje se gdje je mjesto knjige u knjižnici. Signatura se sastoji najčešće od tri retka. U gornjem retku nalazi se brojka – ona označuje kojoj struci odnosno nacionalnoj književnosti knjiga pripada – to je UDK broj. U srednjem su retku najčešće prva 3 slova prezimena autora, a u donjem su početno slovo naslova knjige. Knjige su na policama poredane prema signaturnim oznakama abecednim redoslijedom s lijeva na desno – od gore prema dolje.

Posudba

Učenici mogu slobodno prolistati knjigu prije nego se odluče na posudbu. Poželjno je da ju nakon toga vrate na isto mjesto – ako je knjiga na krivom mjestu može se dogoditi da ju ne mogu pronaći ni učenik ni knjižničar, da ju ne mogu posuditi oni koji je trebaju jer nije na mjestu koje joj je određeno signaturnim listićem.

Ukoliko učenik nije siguran gdje je knjiga stajala, treba ju donijeti knjižničarki koja će ju vratiti na mjesto koje joj je određeno, na mjesto gdje će je pronaći kad je netko drugi bude tražio.

Učenik može sam izabrati knjigu, doći do knjižničarke s knjigom kako bi mogla evidentirati datum posudbe i inventarni broj knjige, vratiti knjigu najkasnije za 15 dana neoštećenu. Tko s knjigom otiđe ne zaduživši se, knjigu nije posudio već ukrao. Pri pronalaženju knjige uvijek možete zamoliti knjižničarku za pomoć.

Izgubljena ili oštećena knjiga

Umjesto izgubljene knjige treba kupiti novu, o čemu se treba dogovoriti s knjižničarkom. Učenik koji je jako oštetio knjigu, takvu knjigu moći će zadržati, a umjesto oštećene kupiti novu.

Aktivnosti

Računala u knjižnici se mogu koristiti za pisanje referata i seminarskih radova, pretraživanje Interneta ili pregledavanje CD-ova koje knjižnica nudi. Knjižničarku slobodno pitajte za savjet kako doći do potrebne literature za izradu seminarskih radova.

Učenici se mogu priključiti obilježavanju obljetnica i pomoći u izradi plakata ili u provođenju projekta ?Još smo uvijek željni znanja” kojem je cilj informatički opismeniti osobe treće životne dobi.

Pretraživanje knjiga online

Katalog knjižnice http://library.foi.hr/m3/kupit.asp?B=1205&dlib=1

 

Knjižnica – izvori informacija, vrste publikacija, referentna zbirka

Izvori informacija u knjižnici

PRIMARNI IZVORI – autorski radovi, omeđene publikacije (knjige, rječnici, enciklopedije, leksikoni, priručnici, monografije, časopisi)

SEKUNDARNI IZVORI- upućuju korisnike na primarne izvore informacija (kazala, bibliografije, sažeci…)

TERCIJALNI IZVORI – sadrže informacije o primarnim i sekundarnim izvorima (bibliografije bibligrafija)

KONVENCIONALNI IZVORI – svi bibliografski izvori (katalozi, bibliografije, kazala), faktografski izvori (rječnici, atlasi, enciklopedije)

NEKONVENCINALNI IZVORI – javni mediji, teletekst, baze podataka, internet i sl.

Vrste publikacija u knjižnici

KNJIGA – omeđena publikacija koja ima naslov, autora, izdavača, izdanje, naslovnu stranicu, predgovor, kazalo, bibliografiju, prevodioca, ilustratora, priređivača i dr. Knjiga za razliku od brošure (48 stranica) ima više stranica i korice.

RJEČNIK – publikacija koja donosi sakupljne riječi jednog ili više jezika i tumači upotrebu i značenje riječi. Postoje jednojezični, dvojezični i višejezični rječnici.

LEKSIKON – publikacije koje donose tumačenje određenih pojmova, uže ili šire. Postoje opći, stručni, biografski leksikoni.

ENCIKLOPEDIJA – publikacija koja daje pregled ukupnih ljudskih znanja o nekoj djelatnosti, struci ili sl. Postoje opće enciklopedije, stručne, nacionalne.

MONOGRAFIJA – stručna publikacija, najčešće o jednoj temi, religiji, osobi i sl.

PRIRUČNIK – publikacija koja donosi praktične obavijesti i upute o nekoj struci ili znanju.

BIBLIOGRAFIJE – popis publikacija o nekoj temi: opće, nacionalne, stručne, tematske.

KATALOZI – sređeni popisi knjižnične građe u određenoj knjižnici.

O referentnoj zbirci

Organizirana je kao zasebna cjelina i dostupna je korisnicima za njeno korištenje u čitaonici, jer se ne posuđuje izvan prostora knjižnice.
Referentna građa okuplja enciklopedije, leksikone, rječnike, bibliografije, biografske rječnike, almanahe, atlase, zbirke zakona…

Najčešće  je riječ o tiskanim  publikacijama  (knjige i serijske publikacije), ali mogu biti i bibliografski zapisi na mikrooblicima, CD-ROM-u,  elektronički referentni izvori većih knjižnica ili informacijskih i dokumentacijskih središta.

 

Čitateljski klub

Učenici, profesori i svi ostali… Pročitali ste dobru knjigu i želite je podijeliti s ostalima? Imate potrebu preporučiti, pohvaliti, komentirati? Na pravom ste mjestu! Dobro došli u ČITATELJSKI KLUB!

Također ovdje možete pronaći informacije o radu školske knjižnice, kao i dobiti uvid ukatalog knjižnice.

Aktualnosti pratite na Facebook stranici knjižnice – tu ćete pronaći brdo korisnih informacija!

Aktivnosti

Čitanje (učenički prvi pokušaji), razgovor o knjigama, preporuke za čitanje, top lista knjiga.

Pravila kluba

Članovi kluba mogu biti učenici i profesori. Članovi odabiru knjigu za sljedeći susret. O svakoj pročitanoj knjizi piše se prikaz, prepričava se dio koji se čitatelju posebno svidio, dizajnira se ovitak knjige…

Rad kluba

Članovi kluba druže se svaku srijedu u školskoj knjižnici po jedan školski sat.

 

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

 

Ravnateljica
Božica Šarić

T 049 221 174

 

Tajništvo
Branko Barlović

T 049 221 205

 

Pedagoginja
Monika Antunović

T 049 221 169

 

Voditeljica smjene
Andreja Hozmec

T 049 221 620, kućni 15

 

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Školski list
Školska knjižnica:
Učenička zadruga Plavi trnac
Stranica projekta Klikni&Uči
Erasmus +
Arhiva – klikni: